Central Library Justus-Liebig-University
Außenansicht
Außenansicht bei Dämmerung
Detail Fassade
Innenraum

Central Library Justus-Liebig-University

LocationCampus Justus-Liebig-Universität, D-35390 Gießen
ClientLand Hessen
Building periodUnder execution
VolumeGFA 12.000 m²
ProcedureCompetition 2015, 1st Prize

Recognizing the constant growth of knowledge, the design for the Central Library of the Justus-Liebig-University in Giessen reflects an awareness that libraries are a manifestation of collections of information yet are simultaneously merely a fragment of a greater whole. The concept for the two-phase building project establishes a constant structure of room-like pillars, depicting a collection of knowledge that could theoretically be expanded ad infinitum. This structure furthermore allows for a room plan in which the life of the library unfurls freely around these pillars. In vivid contrast to this undirected, infinite structure, the design also develops the concept of unambiguity: A clear outline and orientation are essential to the modern library's functioning. The cascading stairway leads through the library in the form of an open diagonal space, creating visual connections and a clear orientation within the building, and at the same time directing readers towards the newly created campus square.